Palvelumme
Meille hyvä ja ystävällinen palvelu on ykkösasia. Panostamme asiakkaidemme hyvinvointiin ja tarjoamme laadukkaita hammaslääkäripalveluita ammattitaidolla ja lämpimällä asenteella. Olipa kyseessä sitten perushammashoito aina tarkastuksista lähtien, esteettinen hammashoito tai hammasproteesit, voit luottaa asiantuntevaan hoitoon, jossa jokainen asiakas kohdataan yksilöllisesti ja ystävällisesti.
Hammasproteesit ja sillat
Puuttuvia hampaita voidaan korvata sillalla, implanttihoidoilla tai irrotettavilla ranka-, osa- tai kokoproteeseilla.
Mikä on hammassilta?
Puuttuvia hampaita voidaan korvata usean hammaskruunun muodostamalla kiinteällä siltaproteesilla. Puuttuvien hampaiden kohdalle muotoillaan hampaan näköiset kruunuväliosat ja viereisiin hampaisiin tehdään hammaskruunut. Nämä yhdistetään toisiinsa, jolloin syntyy siltarakenne. Sillan runko on useimmiten tehty kultaseoksesta. Kruunuosa eli hampaan näkyvä osa päällystetään usein hampaan värisellä posliinilla.
Proteesit
Proteesin tarkoituksena on korvata useita puuttuvia hampaita kerralla . Osaproteesia voidaan käyttää jos omia hampaita on jäljellä. Kokoproteesia käytetään, jos omia hampaita ei ole lainkaan. Molemmat proteesityypit ovat irrotettavia rakenteita.
Osaproteesi
Osaproteesi tukeutuu limakalvoon sekä jäljellä oleviin omiin hampaisiin. Proteesiin kiinnitetyt keinotekoiset hampaat tulevat puuttuvien hampaiden paikalle. Proteesin pysyvyyttä voidaan parantaa lisäämällä metalliset pinteet, jotka tukeutuvat omiin jäljellä oleviin hampaisiin. Tällöin usein puhutaan rankaproteesista.
Kokoproteesi
Kokoproteesia käytetään korvaamaan kaikki hampaat. Proteesi muotoillaan suun ja ikenien muotojen mukaan, jotta se pysyy paikallaan.
Proteesin hoitaminen
Proteesit otetaan pois suusta yön ajaksi. Tärkeintä on, että proteesi puhdistetaan huolella harjalla ja niille tarkoitetulla puhdistusaineella ennen kuin ne laitetaan säilytysrasiaan. Puhtaat proteesit säilytetään kosteassa, sillä proteesi voi kuivassa muuttaa hieman muotoaan. Putsaamattomat proteesit voi säilyttää kuivassa. Aivan kuten luonnollistenkin hampaiden myös proteesin pinnalle voi kerääntyä bakteereja, joiden puhdistaminen on tärkeää. Huonosti hoidettu tai löysästi paikallaan oleva proteesi edistää suun sieni-infektiota. Proteesit otetaan yöksi pois suusta, jotta suun limakalvot saavat lepotauon. Jos limakalvot ovat terveet ja proteesi sopiva voi puhdistetun proteesin pitää suussa myös yöllä. Suun muodossa tapahtuu iän myötä muutoksia ja proteesi kaipaa välillä uudelleenmuotoilua eli pohjausta.
Proteesin tarkoituksena on korvata useita puuttuvia hampaita kerralla. Osaproteesia voidaan käyttää jos omia hampaita on jäljellä. Kokoproteesia käytetään, jos omia hampaita ei ole lainkaan. Molemmat proteesityypit ovat irrotettavia rakenteita.
Juurihoito
Hampaan juurihoitoa tarvitaan silloin, kun hampaan juurikanavassa kulkeva hermo on pahasti vahingoittunut. Juurihoidolla saadaan hammas kivuttomaksi ja juuren tulehdus hallintaan.
Milloin tarvitaan juurihoitoa?
Tulehduksen oireena on hampaassa tuntuva sykkivä kipu, jota kylmä tai kuuma yleensä pahentaa. Joskus tulehdus voi edetä varsin oireettomasti. Silloin tulehdus voi levitä juurenkärjen ulkopuolelle hammasta ympäröivään luuhun, ja se huomataan vasta myöhemmin joko oireiden ilmaantuessa tai löydöksenä hampaiston röntgentutkimuksessa. Oireeton hammas on myös hoidettava.
Hammasytimessä on sidekudosta, verisuonia ja hermoja. Pidempään jatkuneen tulehduksen seurauksena kudokset voivat tuhoutua eli mennä osittain tai kokonaan kuolioon eli nekroosiin, ja tulehdus voi levitä juuren ympäristöön.
Yleisimpiä syitä hermon vahingoittumiseen ovat:
- syvä reikä hampaassa
- hampaan halkeaminen
- hammasta vahingoittanut tapaturma
- purennallinen syy
- juurenkärjen tulehdus
Juurihoito toimenpiteenä
Juurihoito ei nykyään ole niin kauhea kokemus, kuin mitä ajatellaan. Juurihoito vaatii useamman käyntikerran (yleensä noin 3-4 kertaa). Hammas puudutetaan hyvin, jolloin toimenpide on kivuton. Juurihoidossa hampaan juurikanavassa kulkevat hermot ja verisuonet poistetaan. Tämän jälkeen juurikanava puhdistetaan, laajennetaan, lääkitään, täytetään juurentäyttöön tarkoitetulla materiaalilla. Myöhemmin hampaaseen laitetaan vielä muovipaikka tai vahvempi proteettinen kruunu. Juurihoidetusta hampaasta on hyvä ottaa röntgenkuva vuoden kuluttua hoidosta. Näin varmistetaan juuren ja juurta ympäröivien kudosten paraneminen.
Kirurgia
Yleisimpiä suun alueen kirurgisia toimenpiteitä ovat hampaiden leikkaukselliset poistot ja hammasimplanttien eli keinojuurten asennus.
Hampaan poiston yleisimmät syyt:
- Pitkälle edennyt hampaan reikiintyminen
- Juuren kärjen tulehdus
- Erittäin iso hampaan lohkeama
- Pitkälle edennyt hampaan kiinnityskudoksen tulehdus
- Viisaudenhampaan jääminen osittain tai kokonaan puhkeamatta
- Oikomishoidossa kaikki hampaat eivät aina mahdu puhkeamaan tai olemaan hammasrivistössä
Implantti
Implantti on leukaluuhun kiinnitettävä, useimmiten titaanista valmistettu keinojuuri, joka korvaa puuttuvan hampaan. Hammasimplantteja pitää hoitaa yhtä huolellisesti kuin omia hampaita. Implanttien tilanne on tutkitutettava hammaslääkärillä säännöllisesti aivan kuten omienkin hampaiden. Implanttileikkaus on yksinkertainen ja turvallinen kirurginen toimenpide. Suunnittelu kerran jälkeen leukaluuhun asennetaan titaanista valmistettu implantti. Implantin annetaan luutua noin 6kk leukaluuhun, jonka jälkeen asennetaan sen päälle hammaslaboratoriossa valmistettu kruunu. Implantit ovat hyvin kestäviä. Valmistajat antavat implanteilleen pääsääntöisesti elinikäisen takuun.
Paikkaus
Hammas joudutaan paikkaamaan jos kariesvaurio on niin pitkällä, että sitä ei enää ole mahdollista pysäyttää.
Paikkaus
Paikkauksessa reikiintynyt hammaskudos pitää poistaa ja korvata täyteaineella eli paikalla. Paikkaamalla korjataan usein myös hampaan kulumia tai lohkeamia. Paikka tehdään yhdistelmämuovista, keraamisesta materiaalista, lasi-ionomeerisementistä tai kullasta.
Meillä käytettävät materiaalit
Yhdistelmämuovi on yleisin paikkamateriaali. Takahammasalueella ja isoissa muovipaikoissa on joskus ongelmia paikan kestävyydessä. Muovilla voidaan muuttaa esteettisesti hampaan ulkomuotoa tai korjata sen väriä. Lasi-ionomeeria käytetään väliaikaisena materiaalina juurihoidossa, ienrajapaikoissa ja muovipaikkojen alla. Keraamiset täytteet ja kultatäytteet valmistetaan hammaslaboratoriossa ja hoitokertoja tulee yleensä useampi. Keraamiset täytteet ovat hampaan värisiä. Keraaminen täyte on kalliimpi, mutta kestävämpi kuin yhdistelmämuovi.
Suuhygienistipalvelut
Säännöllinen käynti suuhygienistin vastaanotolla pitää suun terveenä sekä hampaat puhtaina.
Suuhygienistipalvelut
Säännöllinen hammaskiven poisto pitää suun terveenä sekä hampaat puhtaina. Suun terveydellä on välitön vaikutus yleisterveyteen. Käyntiväli määritetään yksilöllisesti, mutta yleisimmin suuhygienistin vastaanotolla käydään 1-2 kertaa vuodessa. Hammaskiven poisto hampaiden pinnoilta ei onnistu kotikonstein.
Osaavien ja ystävällisten suuhygienistimme palveluihin kuuluvat mm:
- Hammaskivenpoisto
- Kiinnityskudossairauksien hoito
- Värjäymien poisto
- Ehkäisevä hoito
- Kotihoidon opetus
- Hampaiden valkaisu
- Fluorikäsittelyt
Suuhygienistin tekemä puhdistus
Suuhygienisti poistaa hampaista bakteeripeitteet, hammaskiven, paikkaylimäärät ja värjäytymät. Puhdistus tehdään käsi-instrumenteillä ja/tai ultraäänilaitteella. Hampaiden värjäymiä irrotetaan puhdistustahnalla tai kumikärjellä. Suuhygienisti auttaa kotihoitovälineiden valinnassa ja käytössä. Fluorikäsittelyt kuuluvat myös suuhygienistien tehtäviin.